CONSTITUTION TEST AND POCKET CONSTITUTION,
CONSTITUTION TEST AND POCKET CONSTITUTION


Hello Readers,


Welcome to Digital library, India's most liked website on General knowledge, General English, General Awareness and currents affairs up to date etc. as well as standard study material for. , all about for competitive examinations  WBCS.UPSC.BANK.SSC.RAILWAY EXAM ETC.

ARE YOU SEARCHING ON INTERNET-"CONSTITUTION TEST AND POCKET CONSTITUTION IF YOUR ANSWER IS YES, THEN YOU HAVE REACHED THE RIGHT PLATFORM, HERE IN THIS POST, YOU CAN GET "CONSTITUTION TEST AND POCKET CONSTITUTION

' THAT IS VERY CRUCIALTOPIC FOR THE COMPETITIVE EXAMS SPECIALLY CONDUCTED BY WEST BENGAL AND OTHER STATES EXAMS ALSO LIKE UPSC, BANK, RAIL, AND SSC EXAM. 

CONSTITUTION TEST AND POCKET CONSTITUTION

_________________________________________________________________________________
1.which has not been borrowed from the constitution of UK?

Ans;-the supreme court

2. The children born to the enemy alien and diplomatic agent on the territory of India are regarded as?

 Ans;-Citizen of their own country

3.Under the citizenship act of 19955. what will be regarded as a citizen of India?

 Ans;-children born to foreign nationals on Indian territory.

4.The difference between GNP and NNP?

 Ans;-equal capital depreciation

5. The budget deficit means?

 Ans;-difference betwen revenue receipts and revenue expenditures

6. Social Darwinism means?

Ans;-peaceful evolution of the society

7. The year great divide refers to?

Ans; the -rapid growth rate of population after1921

8. The revenue of a farm is maximum when marginal revenue?

Ans;-become zero

9.Development means economic growth plus?

Ans;-social change

10. When average cost increases marginal cost is?

Ans;-by demand and supply of power

11. The main motive of taxation of India is to?

Ans;-generate fund for government expenditure.

12. Integrated rural development(IRDP)was launched in which year?

Ans;-1978

 13. which plan recommended zero-based budgeting as a step to control public expenditure?

Ans:-seventh plan.

14. Disguised redundancy or unemployment is the main feature of/

Ans;-primary sector

15. The open market operation refers to the sale and purchase by the RBIo of?

Ans;-Foreign exchange, government exchange securities, and goods

16. India is a republic because?

Ans;-it is a democracy

17. The main severe economic problem of India is?

Ans;-redundancy, poverty

18. The second five-year plan was sketched by?

Ans;-prof.P.C.Mahalanobis

19. Closed economy means an economy having?

Ans;-no import or export

20. At present the population of below poverty line is?

Ans:-36%

21. In India, inflation is measured by?

Ans:-wholesale price index number

22. The fundamental right can be suspended when the president promulgate?

Ans;-359

23. How many fundamental rights do the Indians enjoy?

Ans:-six{6}

24.who actually preside over the joint session of the parliament of India?

and:-The speaker

25.WHo is not a member of the parliament of Indian but can take part or turn up in the parliament meeting?

Ans:-attorney general

26. Unemployment or redundancy in India is due to?

Ans: the -low rate of the economy, bad educational system, inadequate employment planning

27. The first general election was done in India in?

 Ans:-1951 to 1952

28. The finance committee has consisted of a chairman and including?

 Ans:-4 other members

29. Which jurisdiction does the supreme court enjoy?

Ans:-appellate jurisdiction, original jurisdiction, advisory jurisdiction.

30. Indian parliament consists of?

Ans:-Lok Sabha(house of the people), Rajya Shaba(house of the elders) and The president(Rashtrapati)

31.A joint sitting of the parliament is presided by?

Ans:-The speaker

32. Member of the Rajya Sabha is elected by?

Ans:-single transferable vote

33. Devaluation of the currency promotes?

Ans:-export

34. The disputes regarding the election of the president are considered by?
Ans; -The supreme court

35. Which emergency has not been declared so far?

Ans:-finance emergency

35. When the president promulgates an emergency in the country unless approved by the parliament it remains in force for a period of?

Ans:-one month only

36. The main purpose of IBRD is?

Ans:-helping in constructing and development of an economy

37. The new name of industrial reconstruction bank of India is?

Ans-IDBI

38. In the Indian economy, the major portion of the money is?

Ans;-currency

39.Deflation benefits?

Ans;-the salary holder

40. The directive principle of India is?

Ans:-non justiciable

41. The president rule in a state can remain inactive?

Ans;-3 years up to

42. Who was the first woman judge of the supreme court?

ANS;-Fathima Beevi

43. A directive principle in Indian constitution is adopted from/

Ans:-Ireland

44.president can be impeached under the article of /

Ans:-56 and 61

45. Article 16 deals with?

Ans:-equal opportuniry in matter of publuc employment

46. How many members of the house of elders is nominated by the president?

Ans;-12 members

47. The subject of lotteries organized by the government of India on the government of the state is included in?

Ans;-concurrent list.

48. Where is the headquarter of the world intellectual property?

Ans;- Geneva

49. The ex-officio chairman of the planning commission is?

Ans;-The prime minister of India

50.TRYSEM is?

Ans;-Training rural youth for self-employment.

51."Food for work" programme Was introduced in which five-year plan of India?

Ans;-Fifth five-year plan

52. The ninth five-year plan aimed at a growth rate of?

Ans;-7%

53. What is the duration of zero hours in Lok Shaba?

Ans;-One hour

54. Wich of the constitution of India deals with the central state relation?

Ans;-part-X

55. The age of retirement of a high court judge is?

Ans;-62 years

56. The year 1930 is associated with?

Ans: a -Dandi March by Mahatma Gandhi

57. The judge of the high court of India is appointed by?

Ans;-Thre president of India

58. The names of the candidate in the office of the president may be proposed by?

Ans;-10 members of the electoral college

59.If a no-confidence motion is paned against a minister?

Ans;-The whole council of Ministers has to reign

60. The election commission is a?

Ans;-constitutional body 

61.who normally become the chancellor of the state university?

Ans;-Governor of the state

62. The fundamental rights have been borrowed from?

Ans; the -united state of America

63. The fundamental duty has been adopted from?

Ans;-The constitution of Russia.

YOU MAY LIKE TO READ


A COMPLETE LISTS OF WEST BENGAL CHIEF MINISTERS FROM 1947,15TH AUGUST TO 2019. ||LATEST UPDATE



 A COMPLETE LISTS OF IMPORTANT ECONOMY ACRONYM FOR WBCS UPSC 2019 |Important Economics Abbreviations for Bank Exams|


IMPORTANT SCIENTIFIC NAMES OF COMMON ANIMALS, TREES AND PLANTS-A COMPLETE LISTS FOR ACADEMIC AND COMPETITIVE EXAMINATIONS 2019||LATEST UPDATE


general science objective questions multiple choice questions for upsc and wbcs